Головна » 2014 » Лютий » 13 » Життя триває, а спогади тривожать душу"
14:13
Життя триває, а спогади тривожать душу"
12 лютого в центральній районній бібліотеці ім. Коцюбинського відбувся вечір - зустріч на тему "Життя триває, а спогади тривожать душу", приурочений 25-річчю виведення військ з Афганістану та року учасників бойових дій на території інших держав.

Ще за тиждень до заходу в бібліотеці була оформлена книжкова виставка "Афганістан: наш біль наша пам'ять". Біля виставки часто затримувались читачі,  працівники читального залу Ніна Перькова та Ірина Поліщук знайомили читачів з книгами, представленими на ній.

Ти - вічний біль, Афган,
Ти - наш неспокій.
І не злічить глибоких ран
В борні жорстокій...

 

Такими словами розпочали вечір - зустріч працівники бібліотеки Зінаїда Романюк та Галина Слюсар. З тривогою та болем в душі слухали присутні розповідь про ту страшну війну, яка тривала 10 років і через яку пройшло 700 тисяч чоловік і серед них 30% українців. Звання Героя Радянського Союзу було присвоєно 72 військовослужбовцям, з них - 12 українців. 15 тисяч воїнів загинуло.
Для України війна залишила важкі наслідки: 3360 воїнів не повернулося додому. З них 3280 загинули, а 80 пропали безвісті.
В цих мертвих Афганських горах знайшли свою передчасну смерть і наші земляки:
Віктор Длужневський (м. Шепетівка);
Михайло Франчук (с. Жолудки);
Сергій Зінчук (с. Орлинці);
Анатолій Мельников (м. Шепетівка);
Микола П
яскорський, національний герой Алжиру (м. Шепетівка).
Вони виконували свою військову повинність, свій обов'язок...Чесно і героїчно.
Хвилиною мовчання вшанували присутні загиблих.

Минають дні, ідуть роки,
Життя листки гортає.
А біль Афгану - навіки,
В душі не замовкає.

 

 

 

Не замовкає цей біль у серцях колишніх воїнів - афганців, наших земляків, які прийшли на зустріч. Це Окорський Валерій Миколайович, голова спілки афганців міста та району, Кавалер Ордена Червоної зірки - Шидей Петро Васильович, Дудар Володимир Степанович, Косогов Валерій Андрійович, Лук’янчук Валерій Миколайович, Широкий Ростислав Григорович, Мельник Василь Миколайович, Пасічник Петро Павлович, Гурінович Олександр Васильович.
 Над їхніми головами свистіли кулі, кожна хвилина життя могла стати останньою. Та вони вижили, повернулися, хоч і не зовсім здоровими, мають поранення та контузії.

 

 

З сльозами на очах згадували воїни ті страхи, ті дні війни і радісний день повернення до рідних домівок. І не було в читальному залі байдужих. Всіх до сліз проймали ці страшні згадки про війну. Особливо тривожили розповіді афганців молодих хлопців - учнів місцевого професійного училища, які були присутні в залі.

 

З цікавістю подивилися присутні уривки фільму українських кінематографів "9 рота", в основі якого реальні події. 9 рота 345-го окремого гвардійського парашутно-десантного полку виконувала операцію "Магістраль". Лишилося в живих лише четверо.

 

З цікавістю послухали присутні пісні про Афган у виконання самобутнього барда Сергія Харчука. Віра Кухарук - керівник літературно-мистецької студії "Доля" презентувала нову книгу поезій членів студії про Афган "Горить лампада".

 

 
Категорія: Архів - 2014 | Переглядів: 454 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: