Головна » 2015 » Квітень » 8 » вечір пам'яті "Велика Вітчизняна війна в долі моєї родини"
14:33
вечір пам'яті "Велика Вітчизняна війна в долі моєї родини"

7 квітня 2015 року в літературно-мистецькій вітальні центральної районної бібліотеки ім. Коцюбинського відбувся вечір пам'яті "Велика Вітчизняна війна в долі моєї родини" (до 70-річчя Перемоги у Другій Світовій війні).

У день голубого квітучого маю

До тебе, людино, звертаюсь, волаю.

Залиш на хвилину щоденні турботи,

З собою побудь у глибокій скорботі.

Згадай чоловіка, товариша, брата,

Дружину сестру чи посивілу матір.

Усіх, хто кував перемогу й загинув

За тебе, за мене, за свою Батьківщину

Такими словами розпочали вечір пам'яті ведучі Галина Слюсар та Зінаїда Романюк. Вони разом з присутнімі в залі перенеслися у той далекий 1939 рік, коли розпочалася Друга Світова війна. В ті, червневі дні 41 року. Чорна, жахлива примара війни закрила сонце над Україною. 4 липня 1941 року фашисти, сіючи на своєму шляху смерть і розруху, окупували Шепетівку. До 20 липня фашисти захопили всі населені пункти Хмельницької області. Понад 30 місяців господарювали на Шепетівщині фашистські недолюдки. Вони по-варварськи зруйнували місто, перетворили в руїни залізничний вузол, цукровий комбінат, електростанцію, всі школи, районну лікарню. Спалили 1908 будинків, 6 бібліотек, будинок культури.

  

Про ті страшні події, про "Шепетівське гетто" та концтаботри на території Шепетвки розповів присутнім науковий співробітник, зберігач фондів музею М.Островського - Олександ Лукашук.

На вечір-пам'ять були запрошені і виступили люди, дитинство яких було украдене війною: Кравець Микола Трохимович, Марходей Микола Миколайович, Стальцов Семен Семенович, Лукашенко Олександр Леонідович.

Якщо тебе мужність покине крилата,

Байдужість підступить, душа обміліє –

Знайди безіменну могилу солдата

І вічний вогонь, що над ним пломеніє.

Вічний вогонь клекоче: "Люди! Нетреба війни, щоб не вмирали дочки, сестри, брати і сини".

  

 

На Сході країни триває війна, яка вже забрала сотні життів наших бійців. І хочеться вірити, що цьогорічна весна принесе такий довгоочікуваний мир у нашу країну, як і сімдесят років тому та далека весна принесла Перемогу і мир у наш край.

Категорія: Архів - 2015 | Переглядів: 502 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: