Головна » 2015 » Січень » 23 » година історичних подій на тему «Україна – єдина країна»
11:45
година історичних подій на тему «Україна – єдина країна»

21 січня в літературно-мистецькій вітальні центральної районної бібліотеки ім.. Коцюбинського відбулась година історичних подій на тему «Україна – єдина країна», приурочена Дню Соборності і Свободи.

Зав. відділом обслуговування Зінаїда Романюк ознайомила присутніх з тими історичними подіями, які відбувались в далекому 1919 році, 22 січня, в Києві, на Володимирівській вулиці, біля собору святої Софії.

Член Директорії УНР, професор Федір Швець оголосив Універсал Директорії УНР з його історичними рядками: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина й Угорщина (Ужгородська Русь)) і Наддніпрянська Велика Україна. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка!».

Проте втримати єдність в той період не судилось. Окремі частини українських земель опинились в складі різних держав. Розірваний український народ визволився з неволі лише в 1938-39 роках. Наддніпрянщина вийшла з Російської імперії, Західна Україна – з Австро-Угорської, Східна Галичина – з окупаційної Польщі, а Закарпаття із Чехословаччини і возз’єднались на своїй землі в єдину Українську державу. В 1940 році до України приєдналась Буковина. В 1954 М.С. Хрущов «подарував» Україні Крим і лише з того часу утворилась Українська Радянська Соціалістична Республіка, яка проіснувала до 24 серпня 1991 року, коли український народ оголосив своє бажання бачити Україну вільною, незалежною, рівноправною європейською державою.

    

Сьогодні Україна знову переживає важкі часи. Йде неоголошена війна на Сході України. На цьому питанні зупинився присутній на заході Дмитришин Олександр В’ячеславович – заступник голови РДА. Він висловив впевненість в тому, що Україна буде єдина і неподільна. В годині історичних подій взяли участь і виступили: начальник відділу культури РДА – Богурська Лідія Матвіївна, зав. сектором інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю – Чмир Олександр Анатолієвіч.

    

Члени літературно-мистецької студії «Доля» читали свої вірші про Україну, про тих воїнів-героїв, які захищають наш край, нашу незалежність.

На завершення присутні виконали пісню «Молитва за Україну», яка народилась на Майдані і стала дуже популярною серед українців.

Категорія: Архів - 2015 | Переглядів: 342 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: